Debate Personal

Hvordan er man ægte feminist?

Hey guys <3

Feminisme, (af lat. femina ‘kvinde’ og -isme), ideologi, der i dag har flere retninger og betydninger. Oprindeligt var feminismen mere entydig, da den blev formuleret i et samfund med tydelige forskelle på mænd og kvinders rettigheder. I sit udgangspunkt fremhævede feminismen kvinders samfundsmæssige betydning og individuelle værdi, og havde som mål at afskaffe diskriminering og undertrykkelse af kvinder og bekæmpe mandsdominans i samfundet.

Den traditionelle feminisme krævede rettigheder og medindflydelse for kvinder og rummede visioner om en alternativ samfundsindretning, der fremtidig i højere grad skulle bygge på kvinders livssyn og værdier. Der skelnes ofte mellem feminisme, der betegner den ideologiske side af kvindekampen, og kvindebevægelse, der udtrykker kvinders kollektive kamp for at ændre samfundet.

Feminismen opstod som svar på undertrykkelse af kvinder i de vestlige samfund, og igen i vores tid bliver feminismen tydelig i det offentlige rum, når kvinder diskrimineres eller udsættes for sexchikane.

-Gyldendal Den Store Danske

Feminisme er enormt in og et yderst omdiskuteret emne, for hvad betegner i virkeligheden feminisme og en ægte feminist? Det kan være svært at blive enige om, hvad der helt specifikt karakteriserer en ægte feminist samt definere spillereglerne. For nogle handler feminisme om ligestilling mellem mænd og kvinder, mens andre bruger feminismen til at vise sig kroppen frem de sociale medier. Et godt eksempel på sidst nævnte, er de efterhånden yderst presseomtalte Nikita Klæstrup, Ekatarina Krarup Andersen og Louise Kjølsen. I har måske set de mange letpåklædte billeder på blandt andet Instagram, som kvinderne poster i feminismen navn?

Feminisme er individuelt

Jeg mener personligt at feminisme er individuelt. Om du bruger feminisme i kampen for ligestilling og kvinders rettigheder i det store samfundsbillede eller om du bruger feminisme til at vise brysterne frem – that’s up to you!

Jeg har valgt at kalde mig selv feminist, da jeg mener at kvinder skal have præcis samme politiske rettigheder som mænd. Derfor er jeg så glad for et bo i et land som Danmark, hvor ligestilling står nedskrevet i Grundloven. På samme tid kæmper jeg for at kvinder skal behandles med samme respekt som mænd, når det kommer til påklædning. Siden jeg var helt lille, har jeg ikke været i tvivl om at jeg da kunne handle og klæde mig præcis som drenge kan! Hvis mænd kan gå rundt i badeshorts på gaden, hvor skulle kvinder så ikke have lov at gå rundt i badetøj? Hvis mænd kan poste strandbilleder på Instagram, hvorfor skulle vi kvinder så ikke kunne det samme uden at udsættes for slutshaming? På samme måde ser jeg heller ingen grund til, hvorfor det skulle være forkert at kvinder solbader topløse på stranden, når mænd må ligge i bar mave (læs meget mere om dette i mit indlæg om at ligge topløs på stranden).

Nogle mener at ægte feminister er helt naturlige og derfor ikke bruger makeup. Her mener jeg til gengæld at feminisme ikke defineres ud fra udseende. Nogle spørger mig i ny og næ, om jeg vælger ikke at gå med bh fordi jeg er feminist – hertil hører svaret nej. Jeg har valgt at smide bh’en fordi jeg er feminist, men af den simple årsag, at jeg ikke bryder mig om at have dem på hahah… <3

Hvad er feminisme for jer? <3

-Emilie Ildstein

Relaterede indlæg

2 Kommentarer

 • Svar
  Emma Engmark
  22. oktober 2017 den 12:07

  Årha.. Jeg synes at feminisme er så svært et emne, netop da det betyder mange forskellige ting – alt efter hvem du spørger. Jeg kender personligt en del, der er af den slags feminisme, der mener at mænd bare er overflødige og kvinder kan klare sig alene. Og det synes jeg er så trist.. Ikke fordi det skal hedde sig at en kvinde ikke kan klare sig selv – selvfølgelig kan hun det! Men jeg synes at den slags feminisme er ligeså slem som mænd, der ser ned på kvinder. De ser jo bare ned på mænd.. Og måske fordi jeg kender så mange, der ser så meget ned på mænd, har jeg lidt svært ved ordet feminisme. Og jeg synes det er lidt trist at mange ikke kan forstå de kvinder, der faktisk nyder at være kvinder – i den verden som vi nu har.
  Jeg har ikke noget imod at være den, der ryder op, laver mad, ordner vasketøj osv. Til gengæld klarer min mand alt det hårde som at gå med hunden i regnvejr, hænge billeder op, løfte alle de tunge ting. Og jeg kan godt lide den fordeling. Jeg kan godt lide at være den lille og feminine. Og puha, hvor jeg bare synes det er ærgerligt når de hardcore feminister ser ned på mig af den grund.
  Så jeg ved ikke rigtig hvordan jeg har det med det hele. Jeg har måske aldrig fået et godt indblik i den type feminister, der ikke hader alle mænd 😉

  Lang smøre..

 • Svar
  Camilla
  22. oktober 2017 den 12:52

  Jeg er så enig! Jeg møder tit mennesker der mener at hvis man er feminist så ‘respekterer’ man sin krop og dækker sig til! NEJ hvis du er feminist gør du lige præcis hvad DU har lyst til! Hvis du har lyst til at dele billeder af dig selv i undertøj så er det det du skal gøre. Hvis ikke det er det du har lyst til så skal du lade være.

 • Skriv kommentar