Debate Personal

Makeup // Jeg er hverken dum eller grim


Hey guys <3

For halvandet år siden skrev jeg i frustration dette indlæg, som senere udkom i Vejle Amts Folkeblad. Baggrunden for indlægget, var at min mor ikke ville lade mig have læbestift på i skole, da hun mente at min måde at gøre mig til på når jeg skulle i skole, kunne misforståes som et forsøg på at få bedre karakterer.

Som teenager, møder man fordomme over det hele; dette oplevede jeg dengang og det samme oplever jeg stadig i dag. Her får I mine daværende frustrationer på skrift.


Udgivet i Vejle Amts Folkeblad 06/01/16

”Du skal ikke have rød læbestift på i skole. Din lærer kunne tro at du er useriøs og prøver at få bedre karakterer gennem dit udseende.” -mor

Et tabu

Siden hvornår blev det pludselig tabubelagt at bruge makeup? Makeup er noget der er blevet brugt i generationer, så hvorfor skal det nu være forkert?

Jeg er 15 år gammel og bruger, som mange andre teenagepiger, makeup. Ikke fordi at jeg føler mig grim, ikke fordi at mine veninder gør det og slet ikke for at gøre mig til over for andre. Makeup er blevet en del af mig, og en måde hvorpå jeg udtrykker min kreativitet. Tydeligvis er det bare ikke alle, der ser det positive i at piger sminker sig.

Fordomme

Som andre piger der elsker at bruge makeup, møder jeg ofte fordomme – Jeg må jo ikke have særlig mange brikker at rykke med, hvis jeg skal bruge mit udseende til at komme frem i Verden. Mit selvværd må da også være til den lave side, hvis jeg skal gøre så meget ud af mig selv, bare for at få andres opmærksomhed. De kommentarer er jeg efterhånden blevet godt og grundigt træt af. Men det er altså sådanne bemærkninger og fordomme man kan møde, hvis man som pige vil gøre lidt ekstra ud af sig selv.

Blondine-dum dulle

Fordommen om at være dum hvis man bruger meget makeup, er en klassiker og hænger sandsynligvis sammen med alle de film der er blevet lavet om dumme piger der propper alt for meget makeup i ansigtet. Det kan da være meget sjovt at sidde foran skærmen og grine af en sminkedukke der kæmper med at tælle til ti, men folk glemmer altså at den manglende intelligens ikke skyldes forbruget af makeup. En pige er ikke spor dum eller uintelligent, fordi at hun bruger makeup. Tvært imod – en såkaldt ”dulle” kan sagtens være en 12´tals elev.

Grim uden makeup

Det med at være naturligt grim under makeuppen, er en anden fordom der også følger med når man bruger makeup. ”Man må da være virkelig grim, siden man bruger makeup?” – Svaret er nej! Bare fordi man bruger makeup, er det bestemt ikke ens betydende med, at man er grim.

Makeup er ikke til for at tildække det man ikke kan lide ved sit ansigt, eller til at skjule ”grimhed”, tvært imod – makeup er til for at fremhæve alle de ting man elsker ved sit ansigt, nemlig til at fremhæve sin skønhed. Selvfølgelig dækker man en bums hist og her, men det er ikke pointen. Pointen er at andre ikke skal tro at man er grim, hvis man bruger makeup. Det samme gælder, når det kommer til fordomme om makeupforbrugeres intelligens.

Mit budskab

En pige som bruger makeup, fortjener præcis den samme respekt, som en pige der ikke bruger makeup. Man kan ikke bedømme andres intelligens, væremåde eller personlighed ud fra udseendet.

Mit mål er at overbevise andre om, at man sagtens kan være seriøs, engageret og målrettet til trods at for man bruger grøn øjenskygge eller rød læbestift.

”En pige skal bære sin makeup med stolthed – ikke med skam eller frygt for fordomme.”

 –Emilie Ildstein 

 

Relaterede indlæg

12 Kommentarer

 • Svar
  Michelle Elbæk Jensen
  11. juni 2017 den 7:07

  Ej hvor er det fint skrevet! Men du har så meget ret. Man skal se ud præcis som man har lyst til – om man vil have makeup på eller ej diffinere ikke ens personlighed. Som mor til 2, priotere jeg oftest min tid på andet om morgen og har dermed sjældent makeup på og max mascara – men jeg har også gået med en del makeup (dog nærmere punk) da jeg var ung og jeg var 12-tals elev. 🙂

  • Emilie Ildstein
   Svar
   Emilie Ildstein
   11. juni 2017 den 11:19

   Mange tak!☺️
   Skide fedt – 12-tals elever kommer i mange varianter!?

 • Svar
  Simone
  11. juni 2017 den 8:01

  Du ser meget smuk ud! <3

 • Svar
  Malue Jasmine
  11. juni 2017 den 11:04

  Virkelig godt skrevet!
  Og hvor sejt at det blev udgivet 😀

  Men ja, du har ret.
  Make up kan ikke definere hvem man er, overhovedet.

  Kh Malue
  http://maluejasmine.dk

  • Emilie Ildstein
   Svar
   Emilie Ildstein
   11. juni 2017 den 11:21

   Tusind tak! Jeg er også meget stolt☺️
   Lige præcis!

 • Svar
  Emma Engmark
  11. juni 2017 den 12:08

  Som teenager brugte jeg rigtig meget makeup – hvilket jeg nu ved var fordi jeg var ret usikker på mit udseende, uden makeup. I dag bruger jeg stort set ikke makeup. Men vi bruger alle sammen makeup af forskellige grunde, og bare fordi Jeg brugte det på grund af usikkerhed, kunne jeg aldrig finde på at dømme andre kvinder til at de gør det af samme årsag. Og det er så trist, at nogen gør.
  Makeup skal jo være sjovt, og er en god måde til at udtrykke sig selv. Uanset hvilket grund man har til at bruge det, bør ikke bekymre andre. Og det har absolut ikke noget med ens intelligens at gøre 😉 <3

  • Emilie Ildstein
   Svar
   Emilie Ildstein
   11. juni 2017 den 16:45

   Jeg er ked af at høre, at du som teenager var usikker på dit udseende, men hvor er det flot at du har accepteret hvordan du ser ud og dermed ikke føler et behov for at ændre på dit udseende! <3

 • Svar
  Mia
  11. juni 2017 den 15:33

  Så fint et indlæg! 🙂 selvom jeg er 10 år ældre end dig, så eksisterer de fordomme stadig. Men jeg prøver at være ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg er ikke overfladisk bare fordi jeg går op i makeup. Jeg har meget mere at byde på, dybde, intelligens og tanker.
  God dag 🙂

  • Emilie Ildstein
   Svar
   Emilie Ildstein
   11. juni 2017 den 16:46

   Hvor er det ærgerligt at sådanne fordomme ikke uddør… :/
   Fedt! Det er præcis sådan det skal være 😀

 • Svar
  Frk. Mejer
  11. juni 2017 den 17:59

  Det er virkelig godt skrevet og yderst relevant! Makeup og læbestift er jo ikke lig med dum, det er jo bare lidt ekstra pynt og har intet med intellegens at gøre! Jeg har mødt samme fordomme, da jeg er en blond pige med røde læber, kjoler og høje hæle, så mange tror at man er en dulle, men du har så evigt ret, det gør ikke en mindre værd eller betyder noget på den front <3

  • Emilie Ildstein
   Svar
   Emilie Ildstein
   11. juni 2017 den 18:04

   Tusind tak! Da jeg valgte at sende dette indlæg ind til Vejle Amts Folkeblad, var det netop fordi så mange andre kvinder møder samme fordomme. Jeg håber at folk en dag bliver klogere, for jeg har altså ikke tænkt mig at “dulle mig ned” <3

  Skriv kommentar